Om staden

Om staden
Falköping, (”hjärtat av Västergötland” enligt en gammal slogan) är centralorten inom Falköpings kommun och ligger mellan platåbergen Mösseberg (324 m ö.h) och Ålleberg (330 m ö h). Delar av Ålleberg är naturreservat som ingår i Natura 2000. Här finns även ett segelflygmuseum. Även på Mösseberg så finns det ett naturreservat, Vråhålan. På den västra delen så fanns det en avrättningsplats, platsen kallas Galgaberget, vidare på den norra delen som kallas Stångaberget hittar man resterna av Mössebergs fornborg.

Falköping är en gammal stad med en mängd fornminnen, det mest kända är väl Ållebergskragen som hittades tidigt 1800-tal. Mest besökta turistmål inom kommunen är Hornborga sjön och betesmarkerna vid Bjurum när alla tranor är på ”besök”. På vägen ut mot Broddetorp och Hornborgasjön så passerar man Ekornavallen här finns gravar från hela vår forntid – stenålder, bronsålder och järnålder. Ett annat utflyktsmål är Ekehagens Forntidsby som ligger söderut, strax innan Åsarp, där man kan uppleva lite om Sveriges äldsta historia, från stenålder, brons- och järnålder. Ett besök på Falbygdens museum är även det värt ett besök.

Falköping är också som första stad (enda) i Sverige, med i det internationella nätverket Cittaslow bra eller dåligt, därom tvistar många kommuninvånare!

Vill Du läsa mer om Falköping så klicka på länken här och till museet kommer du om du klickar här

Till de större samhällena inom kommunen utöver tätorten hör Stenstorp, Floby och Slutarp-Kinnarp.

One thought on “Om staden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *